Waarom creativiteit belangrijker is dan ooit in performance marketing

May 7, 2024

 / 

Pieter Dombret

Waarom creativiteit belangrijker is dan ooit in performance marketing

Eén van de belangrijkste taken vandaag als onderneming in het bouwen van een sterk merk, is het creëren van content. Véél content. Korte video’s voor TikTok, beelden die opvallen voor Facebook en Pinterest, in het oog springende display ads… ik kan nog wel even doorgaan.

Maar voor veel ondernemingen - en vooral hun marketing teams - is het creëren van deze ads tijdrovend, gebeurt het ongeorganiseerd en al zeker niet met een onderbouwde strategie. De tijd dat het mogelijk was om - op goed geluk - succesvol campagne te voeren is ondertussen wel voorbij. 

Door allerlei veranderingen in het digitale marketinglandschap is het belangrijker dan ooit om creatief uit de hoek te komen. In deze blogpost beschrijf ik waarom dit het geval is én laat ik je zien hoe je toch creatief kunt zijn in je performance marketing.

In een tijdperk van automatisering is creativiteit cruciaal

Sinds advertentieplatforms zoals Google en Meta veel van de controles weggenomen hebben die marketeers konden gebruiken om klanten efficiënt te targeten - ten gunste van steeds meer geautomatiseerde campagnes - doet iedereen precies hetzelfde bij het structureren van hun campagnes. 

Het resultaat? Eenheidsworst. 

Gelukkig is er een oplossing. Creatieve communicatie is het enige dat een merk nog kan helpen om zich te onderscheiden van de concurrentie. Voortdurend investeren in nieuwe en bestaande content is dus van groot belang.

Advertenties die creatief én performant zijn. Hoe doe je dat?

Dus, hoe kan je - als onderneming - advertenties creëren die uiteindelijk ook converteren. Alles begint bij een sterk merkverhaal dat zich vertaalt naar advertenties op maat van je klant, vervolgens testen we verschillende uitwerkingen op verschillende platformen en bekijken we wat werkt én laten vooral wat niet werkt achterwege.

Het merkverhaal

De basis van alles is een duidelijk gedefinieerd merkverhaal. Omdat het zo makkelijk is om online te verkopen moet je als merk een plaats zien te veroveren in het hoofd én hart van je klant. Een sterk merk kent zijn verhaal en is niet bang om dit keer op keer op een creatieve manier te communiceren. Een eerste stap is dan ook om duidelijk te bepalen wat de essentie van je merk is. Waarom kopen mensen bij jou en niet bij de concurrent? Wat is jouw waarde voor de klant? Elke advertentie moet in lijn zijn met de antwoorden op deze vragen en ze liefst ook nog eens versterken.

Het platform

Ok. Je kent je verhaal. Wat nu? Om advertenties te creëren die converteren, moeten we uitzoeken op welke kanalen onze doelgroep aanwezig is. Elk kanaal is dan ook nog eens specifiek geschikt voor een bepaald soort uitwerking. 

Vooral TikTok is een interessante case study om naar te kijken als je hierover nadenkt. Het algoritme van het platform is zo goed in het lezen van gebruikersgedrag dat advertentie-inhoud zo native mogelijk moet verschijnen. Om door te breken en klanten te bereiken, moet creatief werk vooral onderhoudend en authentiek zijn. Dit betekent dat het een geweldige plek is voor merken om de rauwere kant van hun verhaal te benutten (denk aan oprichters die onbewerkte beelden delen van de begindagen van de lancering en video's achter de schermen) en om samen te werken met makers die op één lijn zitten met hun doelpubliek.

Hoewel user generated content ook de boventoon voert op Instagram, is het publiek gewend aan een bepaald niveau van verfijning van de advertenties die ze tegenkomen op de platforms van Meta – en hetzelfde geldt zeker voor wat het publiek verwacht van display- en YouTube-advertenties.

Je snapt het al. Elk platform heeft zijn eigenheid die we dan ook optimaal willen benutten.

Meten is weten

Hoewel er algemene best practices zijn voor het type advertentiemateriaal dat het beste presteert op elk platform, moet je als adverteerder bereid zijn om voortdurend te testen en te herhalen. 

Eén manier is om 3 verschillende advertenties te creëren met elk een andere usp. Elk van deze usp’s sluit aan bij een ander segment van potentiële klanten. Zo kan je op een efficiënte manier testen welke doelgroep het meeste opbrengt en daar je focus op leggen. 

Dit is één van vele manieren om je creatieve advertenties te testen, er voor te zorgen dat ze optimaal presteren en uiteindelijk ook converteren.

Samen op weg naar écht resultaat?

da's zeker